Συστήματα ασφαλείας & Συναγερμού

Η ανάγκη για Ασφάλεια είναι σήμερα επιτακτική & άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα ζωής μας, όσο ποτέ άλλοτε.

Συστήματα Ασφαλείας & Συναγερμού

Ο πιο βασικός ορισμός ενός συστήματος ασφαλείας βρίσκεται στο όνομά του. Είναι κυριολεκτικά ένα μέσο ή μια μέθοδος με την οποία κάτι ασφαλίζεται μέσω ενός συστήματος λειτουργικών εξαρτημάτων και συσκευών. Ένα σύστημα συναγερμού μπορεί να είναι ασύρματο ή ενσύρματο και διαφοροποιείται ανάλογα με τις απαιτήσεις μίας εγκατάστασης, δηλαδή όταν πρόκειται για μία οικία, ή όταν πρόκειται για μεγάλες μονάδες. Ένα πλήρες σύστημα συναγερμού αποτελείται από τον πίνακα ή αλλιώς «τη κεντρική μονάδα», που λαμβάνει τα σήματα συναγερμού και ενεργοποιεί τις εξόδους, το πληκτρολόγιο που διαθέτει ενδείξεις και πλήκτρα, επιτρέποντας στο χρήστη να οπλίσει και να αφοπλίσει το σύστημά του και μεγάλη γκάμα περιφερειακών συσκευών (ανιχνευτές, σειρήνες κ.ά.) που στέλνουν σήμα στον πίνακα.

Τα βασικά τμήματα των συστημάτων συναγερμού είναι:

  • Πίνακας ελέγχου, ο οποίος είναι ο κύριος ελεγκτής του συστήματος ασφαλείας ενός σπιτιού. Ο πίνακας ελέγχου είναι ο υπολογιστής που οπλίζει και αποσυνδέει τα συστήματα ασφαλείας, επικοινωνεί με κάθε εγκατεστημένο στοιχείο, εκπέμπει συναγερμό όταν παραβιάζεται μια ζώνη ασφαλείας και επικοινωνεί με την εταιρεία παρακολούθησης συναγερμού. Διαθέτουν ένα πληκτρολόγιο για εύκολο προγραμματισμό και αλληλεπίδραση, όπου εισάγονται οι κωδικοί πρόσβασης για την ενεργοποίηση και αφοπλισμό του συστήματος, μπορούν να λειτουργούν με φωνητικές εντολές και μπορούν να προγραμματιστούν για να λειτουργούν με ασύρματα τηλεχειριστήρια.

  • Αισθητήρες πόρτας και παραθύρων: Οι αισθητήρες πόρτας και παραθύρων αποτελούνται από δύο μέρη τοποθετημένα παρακείμενα μεταξύ τους. Για παράδειγμα ενα τμήμα της συσκευής είναι εγκατεστημένο στην πόρτα  και το άλλο στο πλαίσιο της πόρτας. Όταν η πόρτα είναι κλειστή, τα δύο μέρη του αισθητήρα ενώνονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα κύκλωμα ασφαλείας. Όταν το σύστημα ασφαλείας είναι οπλισμένο στον πίνακα ελέγχου, αυτοί οι αισθητήρες επικοινωνούν μαζί του αναφέροντας ότι το σημείο εισόδου είναι ασφαλές. Σε περίπτωση που μία πόρτα ξαφνικά ανοίξει, το κύκλωμα ασφαλείας σπάει και ο πίνακας ελέγχου ερμηνεύει αυτό ως παραβίαση μίας ασφαλισμένης ζώνης.

  • Σε ένα σύστημα συναγερμού οι ανιχνευτές και οι αισθητήρες είναι οι συσκευές που στέλνουν το σήμα στο πίνακα συναγερμού, ο οποίος με τη σειρά του αφού λάβει τα σήματα, καταγράφει τα συμβάντα και ανάλογα με το πώς είναι προγραμματισμένος, ενεργοποιεί τις εξόδους συναγερμού. Τα σύγχρονα ολοκληρωμένα συστήματα συναγερμού διαθέτουν ποικιλία ανιχνευτών και αισθητήρων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου, προσφέροντας νέες καινοτομίες στο χώρο της ασφάλειας και εξαιρετική προστασία. Αρχικά οι αισθητήρες μπορεί να είναι είτε ενσύρματοι είτε ασύρματοι. Οι βασικότερες κατηγορίες αισθητήρων είναι οι μαγνητικές επαφές που τοποθετούνται σε παράθυρα και πόρτες για την ενεργοποίηση του συναγερμού όταν κάποιος παραβιάσει το σημείο το οποίο είναι τοποθετημένοι, οι αισθητήρες κραδασμών που ειδοποιούν τη κεντρική μονάδα όταν αντιληφθούν κραδασμούς και οι αισθητήρες θραύσης τζαμιών/κρυστάλλων. Αντίστοιχα όσο αφορά τους ανιχνευτές, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τους ανιχνευτές με τεχνολογία PIR (παθητικό υπέρυθρο) που ανιχνεύουν την θερμοκρασία του σώματος, τους ανιχνευτές που διαθέτουν τεχνολογία μικροκυμάτων και τους ανιχνευτές που εκπέμπουν δέσμες. Επιπλέον στην οικογένεια των ανιχνευτών θα συναντήσουμε και ανιχνευτές καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς, ανιχνευτές ιονισμού, ανιχνευτές για την ανίχνευση διαρροής επικίνδυνων εύφλεκτων αερίων, ακόμα και για διαρροή νερού σε περίπτωση που σπάσει κάποιος σωλήνας στο εσωτερικό μιας οικίας.

  • Ενσύρματες ή ασύρματες κάμερες ασφαλείας. Οι κάμερες παρακολούθησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους ως μέρος ενός συνολικού συστήματος ασφαλείας. Μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση εξ αποστάσεως σε υπολογιστές, smartphones και tablet. Χρησιμοποιούνται συχνά σε αυτή τη μέθοδο για την παρακολούθηση της οικίας ή της επιχείρησης. Επίσης  χρησιμοποιούνται και για την καταγραφή οποιωνδήποτε παραβιάσεων ασφαλείας.

  • Εξωτερικές σειρήνες. Μια σειρήνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των συστημάτων συναγερμού, αφού προειδοποιεί ότι ένας χώρος προστατεύεται και παράλληλα είναι το μέσο το οποίο ειδοποιεί έπειτα από μία παραβίαση. Η ακουστική ισχύς μίας σειρήνας κυμαίνεται μεταξύ 105-125dB, έντονη αρκετά για να ειδοποιήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο ή τους γείτονες.

Επίπεδα Ασφαλείας – GRADE

H Ευρωπαική οδηγία 50131 ορίζει τα 4 επίπεδα ασφάλειας (GRADE) και τις 4 περιβαλλοντικές κλάσεις (CLASS) που πρέπει να πληρoί σε προυποθέσεις το σύστημα ασφαλείας.

Grade1
Grade2
Grade3
Grade4

Συστήματα Ασφαλείας & Συναγερμού Για Κατοικίες!

Τα συστήματα οικιακής ασφάλειας λειτουργούν με την απλή έννοια της προστασίας των σημείων εισόδου σε ένα σπίτι με αισθητήρες που επικοινωνούν με έναν πίνακα ελέγχου ή ένα κέντρο εντολών εγκατεστημένο σε μια βολική τοποθεσία κάπου στο σπίτι. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα σπίτια χωρίς συστήματα ασφαλείας, σε σύγκριση με εκείνα με συστήματα ασφαλείας, έχουν μέχρι τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να τα διαρρήξουν, διότι οι διαρρήκτες ψάχνουν για ευκολότερους στόχους. Τα σπίτια χωρίς συστήματα ασφαλείας είναι ψηλά στον κατάλογό τους.

  • Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης του σπιτιού σας, μπορείτε να οπλίσετε και να αφοπλίσετε το σύστημά ασφαλείας σας από οπουδήποτε στον κόσμο.

Συστήματα Ασφαλείας & Συναγερμού Για Επαγγελματικούς Χώρους!

Σε χώρους όπως η επιχείρησή σας απαιτείται υπεύθυνη και αξιόπιστη επιλογή για ένα σύστημα ασφαλείας, ώστε να είστε βέβαιοι ότι τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησής σας είναι ασφαλή από ενδεχόμενες κλοπές. Όποιο και αν είναι το μέγεθος της επιχείρησης, είτε είναι μικρό είτε μεγάλο,  είναι εγγυημένο ότι διαθέτει μια σειρά από πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία όπως συστήματα υπολογιστών, δεδομένα και άλλα ακριβά αντικείμενα που κινδυνεύουν από κλοπή.